Guldet fra Grønning blev fundet en kold dag i foråret 2016 af Jakob Vestergaard, hvor han var ude med sin metaldetektor.

Fundet består af et såkaldt Hornelund-spænde, som var blevet krøllet sammen om tre små fine guldperler og små spåner af guld, sølv og bronze. Desuden var der svage spor af tekstil, som ikke kunne bestemmes nærmere. Det klemte spænde og indholdet tyder på en gemt skat.

Der findes kun fire og et halvt Hornelund-spænder af guld i hele verden, som alle kan dateres til tiden omkring slutningen af 900-tallet og måske begyndelsen af 1000-tallet. De er altså lavet omkring det tidspunkt, hvor Harald Blåtand og Svend Tveskæg huserede. Spændet er derfor nok først gravet ned i Middelalderen.

Spændet og perlerne er i en meget høj håndværksmæssig kvalitet, som ikke alle og enhver har kunnet mestre. Derfor er det muligt, at guldsmeden er kommet sydfra med sin tekniske kunnen. Spændet er dog i en meget nordisk stil sammenlignet med de andre Hornelund-spænder af guld, så der kan altså være tale om en fremragende lokal guldsmed.

Foredrag ved museumsinspektør Malene Nymann torsdag den 30. marts 2017 kl. 19.30

Alle er velkomne til foredraget.
Entré: Gratis for medlemmer af Skiveegnens Arkæologiforening.
Gæster 50,- kr. incl. kaffe og kage

 

Location: Arkæologisk Afdeling, Brårupgade 18A, 7800 Skive